Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Eartha Kitt - Μια από τις πιο συναρπαστικές γυναίκες στον κόσμο

"Είναι μια από τις πιο συναρπαστικές γυναίκες στον κόσμο"
...Orson Welles...



Αμερικανίδα τραγουδίστρια , ηθοποιός , και αστέρι του καμπαρέ. Ήταν ίσως η πιο γνωστή για το έντονο διακριτικό στυλ στο τραγούδι.

Γεννήθηκε σε βαμβακοφυτεία σε μια μικρή πόλη στην Orangeburg County κοντά στη Κολούμπια, Νότια Καρολίνα . Η μητέρα της είχε Αφρο-αμερικανική καταγωγή και ο πατέρας της Γερμανική.

Ανατράφηκε από την Anna Mae Riley, μια αφρικανική-αμερικανική γυναίκα η οποία πιστεύεται ότι είναι η μητέρα της.

Ξεκίνησε την καριέρα της ως μέλος της Εταιρείας Katherine Dunham το 1943 και παρέμεινε μέλος του θιάσου μέχρι το 1948. Μια ταλαντούχος τραγουδίστρια με μια χαρακτηριστική φωνή. Το πιο αναγνωρίσιμο hit της, είναι το " Santa Baby ", το οποίο κυκλοφόρησε το 1953. Μιλούσε τέσσερις γλώσσες και τραγούδησε σε επτά.

Εργάστηκε στον κινηματογράφο, την τηλεόραση, και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Το 1968, κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Προέδρου των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον , αντιμετώπισε μια σημαντική επαγγελματική οπισθοδρόμηση, αφού έκανε αντιπολεμικές δηλώσεις κατά τη διάρκεια ενός γεύματος στον Λευκό Οίκο όπου είχε προσκληθεί. Της ζητήθηκε η γνώμη της για τον πόλεμο του Βιετνάμ από την Lady Bird Johnson, κι εκείνη απάντησε:
" Στείλατε τα καλύτερα παιδιά αυτής της χώρας στο Βιετνάμ, να πυροβοληθούν και να ακρωτηριαστούν.

Τα παιδιά της Αμερικής δεν επαναστατούν χωρίς λόγο. Δεν είναι χίπις.

Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που καίνε τους ανθρώπους αυτής της χώρας, ιδιαίτερα τις μητέρες. Ανατρέφουν τα παιδιά τους για να τα στείλετε εσείς στον πόλεμο".

Έγραψε τρία αυτοβιογραφίες - Παιδί της Πέμπτης (1956), Me (1976) Και είμαι ακόμα εδώ: Εξομολογήσεις ενός Sex Kitten (1989).

Το 1984, επέστρεψε στα μουσικά charts με ένα ντίσκο τραγούδι, " Where Is My Man ", το πρώτο πιστοποιημένο χρυσό της καριέρας της.
Έδωσε παραστάσεις για την υποστήριξη των οργανώσεων κατά του HIV / AIDS .

Το 1991, επέστρεψε στην οθόνη στην ταινία Halloween του Jim Varney παιδιά Ernest Scared Stupid ως Old Lady Hackmore. Το 1992, Kitt είχε έναν ενισχυτικό ρόλο ως Lady Eloise στην ταινία Boomerang πρωταγωνιστή Eddie Murphy .

Για πολλά χρόνια ζούσε σε ένα ανακαινισμένο αχυρώνα σε ένα αγρόκτημα στο τμήμα Merryall του New Milford .
Ήταν ενεργή πολίτης σε τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και υποστήριξε το δικαίωμα στον γάμο με το ίδιο φύλο θεωρώντας ότι είναι πολιτικό δικαίωμα . "Υποστηρίζω τον [gay γάμο] έλεγε, γιατί ζητάμε το ίδιο πράγμα Αν έχω έναν σύντροφο και κάτι μου συμβεί, θέλω ότι ο σύντροφός μου να απολαύσει τα οφέλη που έχουμε αποκομίσει από κοινού" .

Η ζωή της τελείωσε από καρκίνο του παχέος εντέρου την ημέρα των Χριστουγέννων του 2008 .






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου